14.12.05 13:53
Det er lenge siden jeg har vært inne på siden nå, umulige og mulige prosjekter har tatt altfor mye tid.
Men, Perkins var ikke død !
Har fått en mail fra en bekjent med følgende spm :
Er julenissen en institusjon i Tyskland ?
Med det mener han:
Kler far seg ut som julenisse, er det han (julenissen)som kommer med pakkene,
bruker han pipen som hos oss ?
Dere heter jo Heinzelnisse. Hvorfor heter julenissen ikke Weinachtsnisse ?
Takk for svar.
Perkins

14.12.05 16:49
Hei Perkins,
la meg svare på siste spørsmål om: Weihnachtnisse. Første del av ordet er tysk andre delen er norsk. Da må du bruke Weihnachtszwerg. Men i Tyskland har man ikke nisser til jul der er en voksen mann. Derfor heter det akkurat som i Danmark Weihnachtsmann eller julemann. Med Heinzelnisse har det noe annet for seg. Det fins en historie om Heinzelnissen von Köln. Det var dverger som gjorde all arbeid i Køln frem til det skjedde et uhell som menneskene hadde stelt i stand for dem. Deutschlandfunk har brukt det i sin tid i den norske redaksjonen i Tyskundervisningen. Ordet passer veldig greit som titel på denne siden, fordi her er det også alle som hjelper gratis og er snille mot andre som har spørsmål. Derfor tenker jeg at navente er valgt.
Beste hilsen fra Claus i Kristiansand

15.12.05 08:47
God morgen Perkins,
Heinzelnisse von Köln heißt korrekt: Die Heinzelmännchen von Köln. Julemannen var ikke rød og hvit som man kjenner han mest i dag, denne typen kommer fra USA og fra Coca Cola reklamen. Weihnachtsmann eller også Knecht Rubrecht og lignende navn var mest mørk kledd med en skinnfrakke som ofte var med pels besatt. Dvs. han kom mange steder sammen med Christkindchen og delte ut gaver men kunne også ta med seg barn som var slemme i den store sekken. I Nederland er det fremdeles 6. des. som er gavedag. Da kommer St. Nikolaus det er dagen for den hellige Nikolaus. Siden man i USA ike har skikkelig historie og så mange mennesker fra mange nasjoner har kommet til denne kontinente er det blitt denne blanding "Mischmasch" av St. Claus fra Nikolaus og Rubrecht. Nikolaus var den biskop i Myra (I dag tror jeg er det Tyrkia) han opptrer derfor som biskop med mitra og biskopsstav. Personen har levd og legendene kan leses etter i mange kirkebøker. Heinzelnisse er et kunstord sammensatt av tysk: Heinzel og norsk: nisse.

15.12.05 08:51
I Tyskland er det mange forskjellige navn på Julemannen. Det kommer an på hvor i Tyskland man befinner seg. Samme gjelder for tradisjoner. I Nord for eks. har man mange steder det med å henge strøpe i peisen. Fordi Julemannen kommer gjennom pipa. På landet kommer julemanden enda mellom 24. og 25. des. dvs. at barna først får julepresangene på 25. om morgenen. Det igjen kommmer fra at Jesus ble født i natt fra 24. til 25. des. derfor kaller man 24. på tysk også for "Heilig Abend" og natta for "Heilig Nacht" du kjenner det fra den berømte julesangen: Stille Nacht, Heilige Nacht. Da var det viktig at man gikk til kirken om natten. Tradisjon lever opp igjen. Man har jo familiegudtjeneste fordi barna skal ikke være så sent oppe. I Sørsachsen kaller man det for Mette. Det var den siste skift på julaften da man hadde kjørt inn i gruvene. Skiften kaltes for "Mettenschicht" og var hellig. Man tenke på dem som gikk bort i løpe av året i en eller annen gruveulykke. Man takket gruveeieren for levebrødet. Ca. 17hundert ble den første "Schwibbogen" laget. I den var det Adam og Eva. Fordi jul er også dagen til Adam og Eva. Schibbogen symboliserer gruveinngangen. Opp på den var det lys som symboliserer stjernene. Det er den motsettning av det mørke og det lyse. I dag kjenner du disse former igjen overalt men nesten ingen du spørre vet betydning til den. Det er bare fine lysbuer.

15.12.05 08:53
Det samme gjelder julekuler. Det var folk som hadde jobben som glasblasere, de var i gamle dager fattige mennesker. Man hadde ikke penger og en jul fand en av dem på å henge glaskuler i treet fordi det manglet penger til å kjøpe epler eller kanskje til og med appelsiner. I juletre hengte man godteri. Disse fattige folk hadde ingen muligheter og brukte glaskuler i steden for i treet. I dag gjør vi det alle. Denne tradisjonen kommer fra Böhmen i dag tsjekkia. Jeg kan forsette om temaet men det vil ta mange sider. Du må har riktig god jul, enten med nisser, eller Christkinchen eller julemannen eller eller eller. Viktig er at du ikke glemmer at vi feirer jul fordi Jesus er født, det er julen budskap som er viktigst i jula.
Masse hilsen fra Claus i Kristiansand