31.08.10 18:31
Hei,
hva betyr "svelge noen kameler"?

Spøkelse

31.08.10 18:56
Å motte motvillig godta ting man ellers er imot, (gjerne for å få på plass en kompromissløsning, eller fordi man på annen måte må gi opp for en overmakt).

Akel (N)

31.08.10 19:26
Also ähnlich wie: "eine Kröte schlucken", "die bittere Pille schlucken", "in den sauren Apfel beißen"

31.08.10 19:30
Übrigens aus der Bibel, Matthäus 23: Ihr verblendeten Leiter, die ihr Mücken seihet und Kamele verschluckt!

Aber im Deutschen ist das nicht zum Sprichwort geworden, oder aus der Mode gekommen.

31.08.10 21:25
Takk skal dere ha!

01.09.10 17:16
Slik jeg oppfatter bruken av de tilsvarende begrepene på norsk er "å svelge en bitter pille" og "å bite i det sure eplet" ikke helt identiske med "å svelge en/noen kamel(er)".

"Å bite i det sure eplet", vil bare si at man gir tapt. Eks.: "Han løp så lenge han orket, men til slutt var smerten så stor at han bare måtte bite i det sure eplet og stoppe." (Det er altså noe man eventuelt gjør først som en forutsetning for å velge å sluke en kamel.)

Sluker man en bitter pille, har man en nokså entydig negativ opplevelse. "Anne fikk jobben i stedet for Per, og for Per var nok det en bitter pille å svelge." Det kan altså være en bitter pille å svelge for noen partimedlemmer når partiledelsen velger å sluke noen kameler for å bevare regjeringssamarbeidet (som ledelsen synes er viktigere enn hva disse medlemmene mener).

Når man "sluker en kamel" oppfatter jeg det som at man riktig nok både må gi seg, og opplever noe som isolert sett er ubehagelig, men det er tross alt noe man velger selv å gjøre, fordi man totalt sett synes det er bedre enn alternativet.

Man kan altså la være å svelge en kamel hvis man vil, (og da bli tvunget til å ta konsekvensene som følger av det).

Grensene her er ikke helt skarpe. Man kan også si f.eks. "Vi prøvde å seile så lenge som vi synes var forsvarlig i den sterke vinden, men da det begynte å blåse stiv kuling valgte vi å bite i det sure eplet og finne en havn."

Forskjellen til kamelen er at svelging av kameler fortrinnsvis gjøres i forbindelse med at det som en noe motstridende velger å gjøre, er mer eller mindre i strid med ens prinsipper av moralsk, etisk, ideologisk karakter e.l.

Akel (N)