16.07.11 20:04
krysssfiner ist das OSB Platte? TAKK

16.07.11 21:30
Nei, jeg tror Brettsperrholz er den korrekte tyske betegnelsen.

Akel (N)

18.07.11 10:10
Jeg tror OSB- platte ( OSB -plate ) faller innenfor
gruppen Sperrholz/kryssfiner ( sammenpresset tremasse med lim under varme og
høyt trykk )
Zusätzlich:
Finér ( tynn plate til bekledning av møbler, kjøkkeninnredninger etc ):
Furnier.
Finérverk, Furnierwerk ( veneer plant )
Oddy

18.07.11 15:01
Nei, kryssfiner tilhører ikke gruppen av plater med tremasse sammenpresset med lim.

Kryssfiner (plywood) er derimot flere lag med store plater av tynn finer ("massivt" tre, uten lim) som limes sammen lagvis, og som oppnår stor styrke ved at fiberretningen i det enkelte finerlag legges i vinkel med foregående lag. Du ser avbildning av en kryssfinerplate i det første bildet i denne artikkelen: http://de.wikipedia.org/wiki/Holzwerkstoff og her: http://no.wikipedia.org/wiki/Kryssfinér.

OSB-plater (=Oriented Strand Board) er derimot en trefiber/tresponplate, som ifølge Wikipedia heter Grobspanplatte på tysk, se http://de.wikipedia.org/wiki/Grobspanplatte. Den er en grovfiberplate som ligner mye på en alminnelig sponplate ved at den i utgangspunktet er limt sammen som en masse, men med mye grovere, høvlet flis i ordnet fiberretning, og oppnår dermed en betydelig fiberstyrke.

OSB-platene plasserer seg litt i en mellomgruppe, fordi man som regel limer sammen flere flak av den pressede, limte massen. Både fiberlengden og at det brukes flere lag i ulik fiberrretning gir økt styrke sammenlignet med vanlige sponplater hvor trebestanddelen er nærmest som sagflis.

Akel (N)