05.10.12 18:44
Hva betyr egentlig en fot i bakken? Hilsen

05.10.12 19:44
Siehe Rumpelstilzchen ... nicht empfehlenswert, oder sprachlicher Unsinn, ebenfalls nicht empfehlenswert, meint Hegge:

http://tux.aftenposten.no/spraak/spraak?action=question&id=2615

05.10.12 20:44
Kann man es mit "einen Fuß auf den Boden kriegen" gleichsetzen? Obwohl man hier ja eher von "keinen Fuß" spricht?

06.10.12 14:19, Cerebellum no
Det blir sikkert ofte forvekslet med å ta seg en pust i bakken, som Hegge nevner i den referte artikkelen. Det betyr simpelthen å ta seg en hvil (mens man er på vei oppover en tung bakke, rent bokstavelig).

Å sette en fot i bakken tolker jeg derimot som å stoppe opp litt for å tenke seg om, revurdere hva man gjør eller hvor man er på vei osv.

En annen variant kan være å sette foten ned for - det innebærer at noen nekter å akseptere, eller stopper, en prosess eller et vedtak. Det vil typisk brukes hvis en overordnet eller en annen som har beslutningsmyndighet beordrer stopp.

06.10.12 22:59
Å holde en fot i bakken, kommer etter min oppfatning fra det faktum at når man løper (eller en hest galopperer), da har man ikke til en hver tid en fot på bakken, slik man har når man går (eller en hest traver).

Det betyr at når man holder (ev. setter) en fot i bakken, da søker man å unngå å bevege seg for raskt frem, vite at man ikke risikerer å befinne seg i løse luften, men hele tiden har et solid fundament for det man sier/gjør.

Akel (N)