06.01.14 20:11
Stichwörter: søke om, søke på
HI,

weiß jemand wann man søke om und wann søke på nimmt?
Was ist da der unterschied?

Danke

06.01.14 22:08
Wenn du im Heinzelnisse-Wörtebuch søke eingibst, werden Übersetzungen angezeigt, die den wesentlichen Unterschied verdeutlichen. Dazu werden etwas weiter unten frühere Beiträge zu dieser Frage angezeigt.

Sehr praktisch, nicht wahr?

06.01.14 22:08
Når man ønsker å bli tildelt (få) et gode, søker man normalt "om" noe, f.eks, om tillatelse, om barnehageplass, om godkjenning, om støtte, om permisjon osv.

Søke "på" blir brukt på litt ulik måte. "På" blir vanligvis brukt om å "søke på" en stilling, og i noen grad også om å "søke på" et stipend. Man kan imidlertid også si søke "om" et stipend, tilsvarende som for andre goder nevnt ovenfor i tilknytning til "om". Når man for disse to tilfellene bruker "på", tenker jeg at det er fordi de i utgangspuntet kanskje ikke primært knytter seg til å motta et gode som noen andre besitter, men vel så mye til det å oppnå en posisjon/status - selv om det også følger goder i form av lønn, makt osv.. (Dette siste kan jo i en del tilfelle være situasjonen også for eksempelvis en godkjenning, men konvensjonen er uansett da å bruke "om".)

Særlig for et stipend, kan det jo selvfølgelig dreie seg om lite annet enn å motta en pengesum, som en hvilken som helst annen støtte - og da er det ikke noe i veien for i stedet å si "søke om et stipend", men for den typen stipend som innebærer at man blir ansatt som stipendiat i en stilling, er det vel mer naturlig å si "søke på et stipend" (eventuelt "på et stipendiat"). Som du skjønner er det ikke noen skarp grense her, og det er nok heller ikke noen som hever øyebrynene dersom du sier "søkt om en stilling/jobb", men "søkt på" er den mest vanlige uttrykksformen.

I tillegg kan "søke på" bli brukt når man ønser å angi et helt konkret startpunkt for et søk i et slags register, f.eks "Har du søkt på W-?" som respons til en som forteller at han ikke finner et oppslagsord som begynner med en v-lyd. "Hvis du ikke finner adressen hans ved å søke på navnet, kan du i stedet søke på telefonnummeret hans."

(Også har vi jo "søke etter", når vi generelt er på leting etter noe konkret eller abstrakt.)

Akel (N)

07.01.14 05:36
Takk Akel