30.12.20 17:02, Carl
Stichwörter: Fließton, kvikkleire, Quickton
Hva er egentlig "kvikkleire" for noe? Eller rettere sagt: Hva er det tyske ordet for det? Aldri hørt om det på tysk. Etter det jeg har erfart nå er dette antakelig et av de mange typiske norske problemene - akkurat som radon.

På engelsk finnes noe som heter "quicksand". Quicksand skal ha vært ansvarlig for gigantiske skader og mange drepte i Christchurch under jordskjelvet der. Men det oversettes til Treibsand på tysk og det er jo annet enn kvikkleire.

Her: https://link.springer.com/content/pdf/bbm%3A978-3-322-96764-0%2F1.pdf er det i en fagbok snakk om "Quicklehme". Men det er den eneste lenken Google kommer med ved et søk med søkeordet "Quicklehm". Så da må det antakelig også være et annet fagord på kvikkleire som er mer vanlig på tysk.

Veldig trist det som har skjedd i Ask. Håper de finner de savnede i live.

30.12.20 17:41, Mestermann no
Wie so oft, hat Wikipedia die Antwort:

https://de.wikipedia.org/wiki/Quickton

30.12.20 19:49, Carl de
Mange takk. Det ante meg at det måtte finnes et vitenskapelig ord også for dette på tysk selv om ikke det er et typisk tysk problem. I mellomtiden har saken faktisk også kommet i tyske medier - tilmed i "kveldsnytt" der man vanligvis ikke bryr seg om slike saker i utlandet - og betegnelsen Quickton har blitt nevnt.

Forstår nå bedre hva som skjer også. Saltet blir skyldt ut slik at det er en meget porøs, hullet leire igjen hvis hull som fylles med vatn etter hvert.

Antakelig skjer det utover det ved kvikkleire også noe mere når denne våte leiren ristes eller utsettes for stor trykk. Skummelt!

Men jeg lurer fortsatt på hvor det er blitt ut av all den jorden i Ask. Vanskelig å fatte likevel.

01.01.21 17:19, Gerd-HH de
"Fließton" ist auch eine übliche Übersetzung, siehe https://www.springerprofessional.de/fliesston-m/11442778 und meinen Diskussionsbeitrag bei Wikipedia mit vielen weiteren Links: https://de.wikipedia.org/wiki/Diskussion:Quickton#Flie%C3%9Fton

01.01.21 21:21, Carl de
Vielen Dank. Es gibt wohl auch den älteren Ausdruck "Schwimmton", der in alten Unterlagen der Wehrmacht zu den geologischen Aspekten des Ausbaus der "Festung Norwegen" gebräuchlich gewesen zu scheint. Für Deinen Artikel bei Wiki bietet sich die Verlinkung dieses Videos an: https://www.youtube.com/watch?v=26hooxzCGkY

Sehr, sehr traurige Sache die Katastrophe in Ask :-(.

Noch dazu, wenn man bedenkt, dass die Menschen einfach nur friedlich in ihren Häusern zu familiären Weihnachts- und Neujahrsfeiern zusammengekommen waren. Meget trist.